1 квітня стартує другий етап медичної реформи. Багато лікарень вже готуються до скорочення персоналу і цілих відділень їх не буде за що утримувати.

Лікарів кількох харківських лікарень попереджають про те, що з 1 квітня їх зарплата може помінятися. З цього місяця медустанови більше не будуть отримувати гроші з бюджету безпосередньо. Їм потрібно буде укласти договір з Національною службою охорони здоров'я, яка і буде "купувати" послуги у лікарень, тепер — комунальних підприємств.

Є ризики недофінансування

Лікарів харківського психіатричного диспансеру №3 днями запропонували ознайомитися з попередженням. У ньому йдеться про те, що з 1 квітня змінам підлягають "форма і система оплати праці, встановлені посадові оклади, надбавки, доплати та підвищення". Багато хто розцінив це як загрозу скорочення зарплат.

В облдержадміністрації не виключають, що в перехідний період зарплати деяких лікарів можуть знизитися. Про це заявив Олександр Галацан, радник заступника голови ХОДА Михайла Черняка. За його словами, поки що мало хто зрозумів, як будуть розподілятися гроші на медицину.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Цитата, скріншот
Цитата, скріншот

Сам Михайло Черняк переконав, що при облдержадміністрації організовують Госпітальну раду і спецфонд допомоги лікарням обласного підпорядкування. Такі спеціалізовані установи, як психіатричні, туберкульозні, ветеранські та чорнобильські лікарні не можуть фінансуватися за принципом "гроші йдуть за пацієнтом". Зам. голови обладміністрації пообіцяв допомагати їм з бюджету області, але не виключив труднощів у перші місяці роботи реформи.

"Звичайно, є ризики недофінансування. Відверто кажучи, ми не розуміємо, яка точна кількість людей проживає у Харківській області. З всіх розрахунків ми користуємося цифрою 2 мільйони 700 тисяч жителів. 133 тисячі переселенців. Але тільки 2 мільйони 57 тисяч чоловік підписали декларації з лікарями. А де ще майже мільйон? Їх немає або вони не підписали декларації? Так в якому обсязі ми надаємо фінансування – на 2 або на 3 мільйони людей?" -обурився заступник губернатора.

В останні місяці харків'яни та жителі області знову стали активно підписувати декларації з сімейними лікарями.

11 лікарень на область

Якщо профільні лікарні обласного підпорядкування підтримають з бюджету області, то у районних установ мало надії на збереження статус кво.

"В НСЗУ нам поставили такі умови, які неможливо виконати, — розповів депутат Дворічанської райради Сергій Скрипніков. — Кажуть — питань немає, підтримуйте з місцевого бюджету, але місцевий бюджет таких дотаційних районах, як наш, досить грошей не має. Терапія, неврологія, дитяче відділення закриваються".

У подібній ситуації опинилася і лікарня міста Люботин. Там з квітня, швидше за все, вже не буде неврологічного відділення.

"Згідно вимогам, хворих з інсультом можна буде лікувати тільки тим лікарням, де є комп'ютерний томограф. У нас його немає, неврологічне відділення буде скорочено. З Люботинської лікарні постійно звільняються люди напередодні цих змін. Очікується скорочення, і люди шукають собі нове місце роботи", повідомив KHARKIV Today член робочої групи з реформування закладів охорони здоров'я при Люботинському міськраді Денис Арман.

В обласній адміністрації дрібним районним лікарням обіцяють допомогти тільки з покупкою техніки. За даними Нацслужбы здоров'я, в лікарнях Харківської області є менше половини необхідної для укладення контракту з НСЗУ техніки.

Цитата, скріншот
Цитата, скріншот

Що ж стосується інших вимог Національної служби здоров'я, то їх необхідно задовольнити за рахунок місцевих бюджетів — або відмовитися від утримання лікарні. В області є 11 опорних міжрайонних лікувальних установ, і ще чотири у Харкові, чиновник запропонував звертатися за медичною допомогою туди.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Рятують життя за мінімалку: як медреформа прирівняла українських медиків до двірникам

Як повідомляє портал «Знай.ua» З-за медреформи розпух список платних медпослуг, за що українцям доведеться "заносити"

Також «Знай.ua» писав, що Медреформа в Україні закінчиться зомбі-апокаліпсисом, пора молитися - тисячі будуть бродити і просити їсти