Як оформити пенсію і куди для цього звертатися, нам розповів Микола Дмитрович.

За призначенням пенсії громадяни мають право звернутися в будь-який час після виникнення права на пенсію, але не раніше місяця до дня досягнення пенсійного віку. Це питання врегульовано ч. 2 ст. 44 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» та абз. 1 п. 4 Порядку оформлення документів, затвердженого Постановою пенсійного фонду України № 22-1 від 25.11.2005 р., роз'яснює «Юридичний портал України».

Якщо людина не працює, то звертатися за оформленням пенсії необхідно безпосередньо в орган ПФ за місцем свого проживання або реєстрації (абз. 1 п. 1 Порядку оформлення). Якщо людина працює, то вона може подати документи на пенсію до територіального органу ПФ як самостійно, так і через уповноважену посадову особу підприємства , установи, організації, де вона працює. Як правило, цим повинні займатися відповідальні працівники відділу кадрів даного підприємства. Також варто знати, що працівника не пізніше місяця до дня досягнення ним пенсійного віку посадова особа підприємства зобов'язана письмово повідомити про виникнення права на пенсію, у т. ч. пільгову (п. 34 Порядку оформлення).

зарплати і пенсії, скріншот з відео
зарплати і пенсії, скріншот з відео

За загальним правилом пенсія призначається з моменту звернення особи за її оформленням. Винятком бувають ті випадки, коли пенсія призначається з більш раннього періоду:

  • пенсія за віком призначається з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку, якщо звернення відбулося не пізніше трьох місяців з дня досягнення віку;
  • пенсія по інвалідності призначається з дня встановлення інвалідності, якщо звернення вироблялося не пізніше трьох місяців з дня встановлення інвалідності;
  • пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається з дня, що настає за днем смерті годувальника, якщо звернення надійшло протягом 12 місяців з дня його смерті.

У разі подання документів поштою днем звернення за призначенням пенсії вважається дата, зазначена на поштовому штемпелі. У разі звернення особи за призначенням пенсії в більш пізні терміни, ніж зазначено вище, виплати за минулий період йому відшкодовуються лише за наявності доказів несвоєчасного повідомлення органами ПФ про настання права на пенсію.

Нагадаємо, раніше Перерахунок пенсій в Україні перенесли, коли чекати індексацію

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Як повідомляє портал «Знай.ua» Колега Зеленського хоче скасувати пенсії, нехай старих містять діти?

Також «Знай.ua» писав, що Перерахунок пенсій перенесли, скільки грошей втратять українці в цьому році