У ХАРКОВІ ШАХРАЇ ПРЕДСТАВЛЯЮТЬСЯ СПІВРОБІТНИКАМИ ДЕРЖСТРУКТУР

Прокурори, рятувальники, податківці, співробітники Держпраці – у Харкові шахраї оббирають підприємців під виглядом працівників різних державних структур, обіцяючи вирішити питання за винагороду.

Як діють шахраї:

ВЕЛИЧЕЗНІ ШТРАФИ — НА РУКУ ШАХРАЯМ

Перевірки роботодавців щодо легалізації найманих працівників, які у лютому стартували у Харкові, а також штрафи у сотні тисяч гривень за порушення трудового законодавства, зокрема за зарплату в конвертах та неофіційно працевлаштованих працівників, призвели до появи нового виду шахрайства. Останнім часом у Харкові почастішали телефонні дзвінки від незнайомих людей, які видають себе спеціалістами Головного управління Держпраці в області і починають вимагати хабар.

За словами юриста, шахраї цим користуються і розраховують, що роботодавець, у якого "рильце в пушку", скоріше погодиться дати їм хабар, ніж потім буде вирішувати питання через суд.

Закликаємо всіх роботодавців бути уважними і негайно повідомляти в правоохоронні органи про такі кримінальні злочини. Якщо виникли підозри, що дзвонить шахрай, підтвердити повноваження фахівців ГУ Держпраці у Харківській області можна за телефонами: (057) 700-76-67 і (057) 720-11-11. Лінія працює і у вихідні, і у святкові дні.

СМС ВІД ПРОКУРОРА

Частий випадок, коли шахраї прикидаються рятувальниками, особливо останнім часом, коли співробітники ДСНС в області проводять перевірки закладів з масовим скупченням людей. Мета все та ж: давайте грошей, або прийдемо з перевіркою.

У таких випадках рятувальники закликають телефонувати в поліцію або ж на телефон довіри ДСНС за номерами: (057) 739-32-82, (057) 737-13-59.

Аферисти вимагають гроші так само і від імені керівництва прокуратури.

Ця шахрайська схема не нова. Аналогічні злочинні дії вже мали місце в інших регіонах України. Зазначені особи від імені керівництва прокуратури області здійснюють дзвінки і посилають sms-повідомлення з вимогами перерахувати грошові кошти на вказаний ними розрахунковий рахунок, — повідомляють у прокуратурі Харківської області і підкреслюють, що не мають ніякого відношення до цих дзвінків і повідомлень. — У разі їх отримання негайно повідомляйте на гарячу лінію (057) 732-02-44.

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років
Показати ще

ШАХРАЙ В РОЛІ ПОДАТКІВЦЯ

А вже шахрай в образі податківця – класика жанру. Дана схема працює вже не один рік. За інформацією ГУ ДПС у Харківській області, аферисти телефонують, а то й відвідують підприємства приватників , нібито здійснюючи перевірку на предмет легалізації працівників та заробітної плати.

Погрожуючи штрафами, зловмисники вимагають у підприємців гроші, обіцяючи вирішити питання.

Також можна зателефонувати на Антикорупційний сервіс ДПС України «Пульс» за тел: (044) 284-00-07.


ГРОШІ НА БЛАГОДІЙНІСТЬ


Аферисти, як правило, пропонують підприємцям вирішити питання, до яких нібито мають намір прийти з перевіркою, якимось іншим способом, а не за законом. І бізнесмени, які мають за собою якийсь грішок, залагоджують питання шляхом передачі грошей, — говорить він.

Як правило, бізнесменові надходить дзвінок від співробітника тієї чи іншої держструктури, а для більшої значущості – від її керівництва.

НАХАБИ ПРИХОДЯТЬ ОСОБИСТО

Крім вимагання грошей за телефоном аферисти можуть прийти особисто до керівництва підприємства.

Будь-який перевіряючий повинен мати три документи: службове посвідчення, наказ про проведення перевірки та напрямок, де написано, що саме він проводить перевірку на зазначеному підприємстві. Якщо підприємець сумнівається, чи дійсно ця людина працює в структурі, від імені якої вона подається, то може зателефонувати в дану структуру і з'ясувати, чи працює там такий чоловік. Прямий візит, за словами Романа Чумака, — це вже верх нахабства. Як правило, аферисти бояться використовувати даний спосіб. При цьому юрист попереджає, що за хабар доведеться відповідати і тому, хто його дає.

у шахраїв багато номерів з котых вони дзвонять, скрін з відео

Нагадаємо, раніше В Україні наплив фальшивих доларів, як перевірити справжність

Як повідомляє портал «Знай.ua» Хитрорукие шахраї в Україні згадали старий перевірений спосіб виманити гроші, як тиснуть на жалість

Також «Знай.ua» писав, що Головне за день середи, 26 лютого: коронавірус вже не лякає українців, їх атакують шахраї, а Богдан пригрозив скоро зустрітися