Стало відомо, що у харківській школі №163 батькам учнів видали заяви, в яких вони нібито просять керівництво навчального закладу ввести вивчення мови окупантів. Ініціатором стала сама директор школи Валентина Тарасова. Про це писала на своїй сторінці в соцмережі Facebook письменниця і борець за українську мову Лариса Ніцой.

Чудові новини!

Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

Читай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

"Батьки! Це маніпуляція і порушення. Директор прикриває свою дупу вашими заявами. Мовляв, батьки попросили. Звичайно, частина з вас може хотіти російська. Вчіть на здоров'я. Але знайте, вас позбавили прав вибору. Ви повинні були отримати на зборах не "добровільну" заяву, а список предметів на вибір. З цих предметів, за переліком, ви повинні були вибрати предмет, потрібний вашій дитині", – звернулась вона до батьків школярів.

Також Ніцой не виключила, що подібна ситуація могла бути у багатьох українських школах. У зв'язку з цим вона нагадала, що метою подібних ініціатив є турбота про особисті інтереси, а не про розвиток дітей.

"Вас не запитали: може, вашим дітям корисніше і потрібніше в житті буде щось інше, ніж російська. Може, вам треба англійська або німецька, або математика, або взагалі ви хочете етику? Вас про це не запитали. Вам роздали заяви на визначений директором предмет", – обурилася Лариса.

Вона порадила батькам боротися за права своїх дітей і підкреслила, що слід отримати повний список предметів на вибір, після чого провести опитування.

"Якщо у вашій школі таки виправлять ситуацію і проведуть опитування, звичайно, думка батьків розділиться і російськомовні не захочуть поступатися. Вихід із ситуації теж є. Поділ класу на групи", – пише Ніцой.

Таким чином можна боротися і з запереченнями директора школи з приводу учебнго плану, який нібито затверджено департаментом освіти. Ніцой пише, що департамент дійсно затверджує перелік предметів, але посилаючись на директора, який, у свою чергу, орієнтується на заяви батьків. Отже, якщо батьки їх змінять, то департамент буде зобов'язаний перезатвердити план.

"Все в ваших руках. Все можливо. Є ще купа інших важелів впливу на дирекцію. Закон на вашому боці. Причина тільки в одному – у вашій психологічної стійкості. Ви чи вас", – підсумувала письменниця.

Нагадаємо, що Нікітюк в крихітному бікіні гаряче привітала школярів.

Як повідомляв портал Знай.ua, Ані Лорак відвела доньку до школи, Мурата поруч немає.

Також портал Знай.ua писав, що львівський школяр накинувся на гостя з Польщі.