У результаті вигоріли павільйони, офісні будівлі, складські приміщення, площею понад 53 440 м3. Пожежники та комунальні служби боролись з вогнем декілька днів. Загальна сума шкоди, завданої довкіллю внаслідок знищення окупантами торговельного центру складає майже 2 млрд гривень.

Про це повідомила пресслужба Державної екологічної інспекції України.

Так, державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Харківської області було проведено обстеження даної території та встановлено, що під час горіння відбулось забруднення атмосферного повітря неорганізованими викидами забруднюючих речовин та засмічення відходами пластику, металу, скла, тканини та деревини земельної ділянки загальною площею 32 388 м2 (об’єм понад 100 м3).

Барабашово
Барабашово

Фахівці ДЕІ під час здійснення розрахунків розміру шкоди довкіллю керувались спеціально розробленими Методиками:

Популярні новини зараз
Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Кого не мобілізують до армії: перелік професій Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

- розрахунку неорганізованих викидів забруднюючих речовин або суміші таких речовин в атмосферне повітря внаслідок виникнення надзвичайних ситуацій та/або під час дії воєнного стану та визначення розмірів завданої шкоди», затвердженої Наказом Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України від 13.04.2022 № 175, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 16.04.2022 за N 433/37769.

- визначення розміру шкоди, завданої землі, ґрунтам внаслідок надзвичайних ситуацій та/або збройної агресії та бойових дій під час дії воєнного стану», затвердженої наказом Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України наказом від 4 квітня 2022 року № 167.

Нагадаємо, що внаслідок обстрілу російськими військами, зазнав значних руйнувань агропромисловий комплекс на Харківщині. Окупанти пошкодили приміщення підприємства, повністю знищили інфраструктуру та вбили худобу (корів), яка вирощувалась на підприємстві. Сума збитків довкіллю згідно з розрахунками фахівців ДЕІ склала понад 14,6 млрд гривень.