6 лютого, у віці 66 років помер відомий харківський педагог, вчитель молодших класів гімназії «ОЧАГ» Сергій Юрійович Курганов.

Про це повідомили колеги та учні покійного, передає Харків Times.

Сергій Курганов закінчив математичний факультет Харківського педагогічного інституту. Він стояв біля витоків багатьох педагогічних концепцій, згодом стали знаменитими у всьому світі. З Володимиром Рєпкіним починав "розвиваюче навчання". Був одним з творців та ідеологів "школи діалогу культур". Працював у Харкові, їхав до Красноярська, повернувся в молодий ще «Очаг» і прожив у ньому все життя.

Курганов був унікальним вчителем - незручний, дивний, безмежно улюблений учнями, буквально змушував їх думати, переживати, осмислювати і промовляти осмислене.

Курганов читав з дітьми не буквар, а Чуковського і міркував, чому звірі злякалися Тарганища, а горобець – не злякався. Він вірив у кордон між звичайним лісом і лісом чарівним, побачену одним з першокласників, і йшов разом з дітьми перевіряти, чи так це. І всі вони були для нього красенями і красунями, геніальними шахістами і стрункими принцесами, розумницями і в першу чергу - особистостями.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Фото: Сергій Курганов / Facebook
Фото: Сергій Курганов / Facebook

У Сергія бували свої світлі періоди, коли всі, кому довелося бачити його в роботі, захоплювалися його педагогічним прийомам. У нього бували періоди темні, які, на жаль, часом зводили нанівець досягнення світлих і непоправно поранили учнів. Бути може, така плата за геніальність. Але пам'ять про нього залишиться переважно світлою і захопленою.

"Хто тепер буде розбирати з дітьми Евкліда в оригіналі і перекладати Кіплінга, хто буде читати Хлєбнікова і Стругацьких? Хто ще може, не заперечуючи жодної самої абсурдної дитячої ідеї, розвинути з неї наукову теорію? Спасибі велике, Сергію Юрійовичу, що дали нам цей простір для творчості, навчили все пробувати на зуб і шукати для всього свої власні пояснення. Як же неймовірно шкода, що Вас більше немає!"— - написав один з перших харківських учнів Курганова Переверзєв.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше У Львові помер режисер театру ляльок, сумно: "він дарував радість дітям"

Як повідомляє портал «Знай.иа» У Франківську помер легендарний професор історії: "Спочивай зі світом, учитель"

Також «Знай.иа " писав, що У Тернополі помер легендарний педагог: 50 років віддав дітям