Вже 6 років Крим "під крилом" Росією. Всі 6 років більшість кримчан кричали»нам хоч каміння з неба, головне жити в РФ". Каменів з неба не було, а от каналізаційні відходи з кранів – були.

Гостра проблема нестачі води в Криму почалася відразу після того, як Україна перекрила шлюзи Північно-Кримського каналу 26 квітня 2014 року, Про це розповідає портал 057.ua.

Спочатку окупаційна влада Криму сміялися з цього приводу, мовляв»не потрібна нам ваша вода, самі впораємося".Не впоралися.

Ми поспілкувалися з мешканкою Криму, з комунальником який працює в МБУ " місто "(Муніципальна бюджетна установа), і працівником українських спецслужб, щоб зрозуміти – яка ситуація в Криму зараз і що чекає півострів в майбутньому без України.

Ще в 2017 році влада анексованої Республіки запевняли жителів - «Республіка вже зараз повністю незалежна від України в плані водозабезпечення». Але на ділі все виявилося набагато гірше.

Популярні новини зараз
Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

На сьогоднішній день водосховища Криму наповнені на 6 млн м3 з планових 36 млн м3. Питання про брак води стало настільки актуальним, що глава анексованої республіки Сергій Аксьонов почав говорити про перекидання води з Кубані в Крим. Хоча потім додав, що»в Краснодарському краї ситуація з водою така ж, як і в Криму". Чи так це?

"У Ростові і Краснодарському краї ситуація з водою, практично, така ж, як і у нас. Тому з точки зору забору води з Краснодарського краю – велике питання, чи є така можливість. Навіть якби в теорії стояло питання, звідки можливо перекинути, то теж все під великим сумнівом, - зазначив Глава РК. На його думку, кримчани впораються з проблемою самостійно",- пише сайт Новини Криму.

Зазначимо, що ще цього літа Аксьонов «не виключив можливість, що Уряд РФ прийме постанову про визнання дефіциту води в Криму надзвичайною ситуацією».

Мешканка Сімферополя розповіла нам про байдужість влади міста, про каналізаційні відходи з кранів, і про відкачування води, яку відвозять у невідомому напрямку.

"Я живу в центрі Сімферополя. Натиск води у нас падає, коли воду відключають, але вся вода не йде. У людей реально немає води, особливо ті, хто живуть вище. Сімферополь же нерівний. Ті, хто живуть в Сімферопольському районі, в селищі Чистеньке – воду дають і вона тече брудна помаранчева. Ті, у кого приватні будинки – у них стоять ємності для збору дощової води. Раніше теж таке було, але не так",- розповіла наша співрозмовниця.

За її словами, в багатоповерхівках зараз спостерігається плачевний стан з водою. Система водопостачання Сімферополя дуже зношена. За 6 років труби ніхто не міняв, а влада міста на це «закривають очі».

"Коли воду включають, то тиск з водою зриває в трубах слабкі місця і по місту йдуть постійні ремонти. Я часто бачила, як по вулиці були прориви. І міністр Баженов говорив, що треба посилити в два рази ремонтні бригади, так як не справлялися. Вода тече не тільки іржава. Було, що у жителів Київського району Сімферополя з крана одного разу текли каналізаційні відходи. Цей момент навіть заслуховувався на засіданні Ради міністрів Криму. І Баженов доповідав Аксьонову, вони розбиралися. Каналізаційна вода пішла в питну систему. Хтось навіть писав у соцмережах, що у когось потекла синя вода",- каже кримчанка.

За словами дівчини, у всіх бідах кримчани звинувачують українців.

"Всі природно говорять, що Україна винна в біді з водою. Але дуже багато людей, які лають місцеву владу, які тільки обіцяли і нічого так і не зробили. Причому вже зараз лають ті, які були лояльні до влади. Лояльні до України люди готові це терпіти, поки Крим не повернуть",- додає співрозмовниця.

Гостра проблема на межі гуманітарної катастрофи розкрила реальну проблему Криму. Про катастрофу, що насувається, російські ЗМІ воліють не говорити, лише зрідка видаючи матеріали з нотками знущання.

Відзначимо, що регіональні ЗМІ все ж розповідають про проблему, але майже завжди переконують читачів, що «ще трохи і все пройде».

Незважаючи на всі «камені з неба» і «не потрібна нам ваша Українська вода», росіяни пішли на ще більш цинічний крок – він написали заяву в ООН про те, що Україна вчиняє неправомірні дії.

Рада з прав людини при російському президентові попросила ООН вплинути на Україну, яка відмовляється забезпечити водою анексований Кримський півострів. Про це стало відомо із заяви, опублікованої на офіційному сайті Ради РФ.

За словами росіян, води з Дніпра вистачить, щоб подолати кризу в Криму, але влада України не дає дозволу на відкачування води.

Цинічно також і те, що Росія звинуватила Україну в «негуманності» і в тому, що вона «політично мотивована». Представники РФ назвали "неправомірними дії" української влади щодо припинення подачі води кримчанам. Росіяни намагаються переконати ООН, що жителі Кримського півострова "мають право на дніпровську воду", і просять ООН «змусити Україну дати воду в Крим».

Працівник МБУ» Місто " нам також розповів про ситуацію в Сімферополі на сьогоднішній день. За його словами, комунальники просто не справляються з поставленими завданнями.

"Ми починаємо роботи з раннього ранку. Труби ніхто не міняв всі 6 років, нікому до цього не було діла. Природно, вони починають приходити в непридатність, і без того цінна вода просто витікає, не діставшись до житлових будинків. У нас навіть жарт з'явився - »Міняю чашку крові на літр чистої води". Фільтри ми міняємо постійно. Вода йде нереально брудна, і доводиться робити заміну чи не через кожні три дні. Найбільша проблема полягає в тому, що влада лише переконливо говорить про проблему води. На ділі ж-нічого не роблять", - запевняє наш співрозмовник.

Також ми поговорили з працівником українських спецслужб, який розповів про те, як влада РФ намагається «умовити» Україну подати воду в Крим.

"Питання води піднімалося відразу після перекриття Україною Північно-Кримського каналу. Російська пропаганда ще в той час поширювала меседж, що є безліч способів обійти цю проблему за рахунок внутрішніх резервів і зовсім маячних ідей - водовідведення з боку Кубані. Ось зараз якраз настав час, коли приховувати кризу стало неможливим. Найближчим часом РФ активізує найбільш вагомі позиції серед українських політиків і лідерів громадської думки, щоб переконати керівництво країни пустити воду в Крим. Будуть використані такі меседжі як» кримчани це українці«,» геноцид кримського населення фашистською Україною«,»якщо не дамо воду, Крим точно не повернеться". Але поки що вода-це єдине, з чим Крим і величезні бюджети РФ, що виділяються на півострів, не зможуть впоратися",- заявляє наш співрозмовник.

"До Криму до деокупації Кримського півострова подавати не можна. Це дуже значний важіль тиску і впливу на державу-окупанта"– - заявив постійний представник президента України в Автономній Республіці Крим Антон Коріневич.

З усього вищевикладеного можна зробити лише один висновок-вода з Дніпра, це єдиний аргумент, здатний повернути Крим назад до складу України. Якщо ж ми її подамо на анексований півострів, то автоматично визнаємо його за Росією. І тоді про Крим можна буде забути назавжди.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Зеленський в ООН пояснив, як війна в Україні впливає на весь світ: "Урок не засвоєний"

Як повідомляє портал «Знай.иа» Крим перетворюється на Сахару: путінські окупанти закручують всі крани

Також «Знай.иа " писав, що "Зневоднена" Поклонська закотила нову маячню про ООН, поки кримчани засихають: "виглядають безглуздо..."