У квітні оптова ціна на природний газ для потреб населения, виробників тепла та інших захищених споживачів, яким НАК «Нафтогаз України» поставляє газ в рамках спеціальних обов'язків (ПСО), знизився до 2,9 грн за кубометр.

Без урахування ПДВ, націнки газсбитів і витрат на транспортування вартість газу в квітні на 15% менше, ніж у березні.

Про це пише Вечірній Харків.

Нагадаємо, з січня 2020 оптова ціна на природний газ в рамках спеціальних обов'язків розраховується згідно з постановою Кабінету Міністрів України № 17 від 24 січня 2020 року. Основним індикативом при цьому є фактичні результати біржових торгів, які відбувалися з 1 по 22 число розрахункового місяця на найбільшому в Європі газовому хабі (ТТF).

Тим не менш в березні на внутрішньому ринку з'явився новий ліквідний ціновий індикатор. ТОВ «Оператор газотранспортної системи України» провів тендер на закупівлю газу на період поставки березень-грудень 2020 року та торги продемонстрували, що в Україні існує значна конкуренція, яка призводить до зниження оптових цін на купівлю-продаж газу.

ціни на газ, фото Pxhere
ціни на газ, фото Pxhere


При розрахунку ціни газу для населення на квітень «Нафтогаз», як і в березні, вибирав з двох можливих опцій: розрахованої за постановою Кабміну та середньозваженої ціни переможців за результатами торгів на поставку газу Оператору ГТС України.

Незважаючи на рекордне здешевлення енергоносіїв на світових ринках, найменшими виявилися розрахунки, прив'язані до внутрішніх, а не зовнішніх індикаторів.

Таким чином, оптова ціна у квітні встановлена на рівні 2,9 грн за кубометр.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ
Показати ще

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Як оплатити комуналку на карантині онлайн - прості інструкції

Як повідомляє портал «Знай.ua» убсидию можна отримати, маючи заборгованість за комуналку - уряд збільшив термін

Також «Знай.ua» писав, що Українські АЗС різко знижують ціни на паливо, скільки коштує "кризова" заправка